Nederlandse zomers vragen om instant kookgemak. Want voor je het weet schijnt de zon volop en dan lig je liever op je luchtbed te dobberen dan te staan zweten boven het fornuis. Als het kwik stijgt, kiezen we vaak voor bbq en salade, maar heb je al eens gedacht aan een zalige zomersoep? Zo in elkaar gezet en heel voedzaam! Ingrediënten haal je bij voorkeur natuurlijk bij de boer in de buurt (#kooplokaal), want daar kun je de meeste ingrediënten kopen die je nodig hebt voor de zomersoep. Hieronder vind je 3 recepten, voor zowel koele als bloedhete Nederlandse zomerdagen. Bon appetit!

Komkommersoep

Snijd twee komkommers doormidden en verwijder de zaadlijsten. Fruit een gesnipperde ui en een teentje knoflook in de soeppan, voeg daar na één minuut de gesneden komkommer aan toe. Bak twee minuten op laag vuur en voeg er dan anderhalve liter water aan toe en één (of twee, voor meer hartigheid) groentebouillonblokjes aan toe. Vijf minuten laten koken en dan pureren. Goed af laten koelen en serveren met verse peterselie en/of bieslook en een klein scheutje yoghurt of olijfolie. Serveer met soepstengels die zijn omwikkeld met rauwe ham.

Courgettesoep

Deze soep is in elk seizoen lekker, maar nu de courgettes als paddenstoelen uit de grond schieten, mag deze soep niet ontbreken in dit rijtje. Het recept is kinderlijk eenvoudig: fruit een ui en twee tenen knoflook in de soeppan en voeg daar na één minuut twee in blokjes gesneden courgette aan toe. Even samen een minuut of twee aanbakken en dan anderhalve liter water toevoegen met één blokje tuinkruidenbouillon. Zachtjes doorkoken voor vijf minuten en dan pureren. De soep kun je zo serveren (lekker met toast die is ingesmeerd met olijfolie en knoflook), of mengen met een scheutje kookroom en de verse kruiden bieslook, peterselie en een blaadje salie. Smakelijk!

Maïssoep

Een tropische variant voor hete dagen: maïssoep met kokosmelk. Afgekoeld heel lekker, maar warm ook niet te versmaden. Gebruik hiervoor 400 gram maïs die je van tevoren gekookt hebt. Hou een handjevol maïskorrels achter, die kun je na het koken toevoegen als garnering. Begin met het fruiten van een ui en knoflook en kruimel daar een kwart blokje groentenbouillon doorheen. Na één minuut de maïs toevoegen en mengen met de ui en knoflook. Anderhalve liter water toevoegen, de rest van het bouillonblokje toevoegen en vijf minuten doorkoken. Daarna pureren en de kokosmelk toevoegen. Voor een pittige bite kun je deze soep kun je serveren met een gesneden bosuitje en reepjes gerookte kip.

Eet smakelijk!

Heb jij ook een leuk recept? Deel ‘m met ons op Facebook en Instagram!

 

Foto door cottonbro via Pexels