Brood, we krijgen er geen genoeg van. Bij het ontbijt, de brunch, de borrelplank of bij de soep; brood combineert met alles. Met dit recept bak je een oerdegelijk Duits ‘bauernbrot, net zo lekker met een laag huisgemaakte jam als met een stuk Franse kaas. Er zit voor de helft wit en de andere helft volkoren meel, met wat zuurdesem naar smaak en karwijzaad. 

Dit is wat ervoor nodig hebt: 

 • 2 1/2 kopjes witte bloem (voor alle doeleinden of broodmeel)
 • 2 1/2 kopjes volkoren meel
 • 1/2 kopje gerolde haver
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels karwijzaad
 • 1 1/2 theelepel gist
 • 1 kopje melk
 • 1 eetlepel azijn
 • 1 kopje yoghurt
 • 1 à 2 eetlepels water
 • Optioneel: 1/4 kopje zuurdesemcultuur … en een heleboel zin (en tijd ? )!

Daar gaan we dan: 

Stap 1: Meng bloem, haver, zout, karwij en gist in een grote kom.

Stap 2: Meng in een kleine kom de melk en azijn om een ​​zure melk te maken.

Stap 3: Voeg de zure melk , yoghurt en zuurdesemcultuur toe en begin met mengen. Dit is gemakkelijker als je een keukenmixer hebt , maar je kunt dit ook doen met een grote lepel.

Stap 4: Mix tot het deeg een bal vormt, voeg indien nodig water toe. Het deeg moet een beetje plakkerig zijn.

Stap 5: Ga door met kneden, met de mixer of op een licht met bloem bestoven bord gedurende 5 tot 7 minuten.

Stap 6: Laat het deeg 5 minuten rusten en kneed dan nogmaals 1 minuut.

Stap 7: Vorm een ​​gladde bal en doe deze in een geoliede kom, draai om de bovenkant te bedekken.

Stap 8: Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is.

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Leg het deeg vervolgens een met bloem bestrooid bord en maak een rechthoek van het deeg. Vouw de ene helft van het brood in de lengte naar het midden en druk de naad dicht. Doe dan hetzelfde met de andere kant en draai het deeg om. Maak er dan een ovale vorm van. Leg het dan op bakpapier, bestuif de bovenkant met bloem en laat rijzen tot het verdubbeld is. Ongeveer 30 minuten voordat je het brood in de oven stopt, maak je met een mesje schuine strepen op de korst van het brood.

Is dat klaar? Dan: bakken maar!

Heb je een broodbaksteen, gebruik die. Zet anders een oude pan op het onderste rek, giet er twee kopjes water in en plaats brood in het midden van de oven. Vocht is belangrijk in dit bakproces, omdat er zo stoom ontstaat wat het deeg soepel houdt en het zorgt tevens voor een glanzende bruine korst. Spuit tussendoor na 2, 5 en 7 minuten de zijwanden van oven in met een plantenspuit. Bak het brood vervolgens in etappes, waarbij de temperatuur steeds een beetje lager is: 20 tot 30 minuten 220 graden en daarna nog eens zo lang op 180 graden. Het brood is gaar als er een mooie korst is ontstaan en het hol klinkt als je erop klopt. Op dit punt moet je even afgaan op je broodbakkersgevoel. Klaar, denk je? Laat het brood twee uur afkoelen en dan…juist, smullen maar!