Laatst lazen we op social media dat iemand beweerde dat er in Nederland geen knoflook wordt geteeld omdat het hier te koud zou zijn. Dat is niet waar. Knoflook komt van origine uit Azië, maar is vorstbestendig en gedijt dus prima in onze Hollandse grond. In ons eigen land wordt knoflook op verschillende plekken geteeld én verkocht vers vanaf het erf.

Knoflooktelers

Wie googelt ziet op de eerste pagina al meteen een aantal Nederlandse knoflooktelers verschijnen: Biesheuvel knoflook in Slootdorp, Beemster Garlic  in de Beemster en Tru Garlic in Dronten. Hier vandaan vinden de bollen hun weg naar restaurants en groentenboeren, supermarkten en de consument die ze zelf op het boerenerf koopt.

Volle grond

Bij de knoflooktelers staat de knoflook in de volle grond, maar je kunt het ook zelf kweken. Zolang de bolletjes maar in grond staan die goed water door kan laten. De beste tijd om de tenen te poten is van half september tot half november en het liefst op een plekje waar de zon. Stop ze 6 centimeter onder de grond, houdt 10 centimeter afstand tussen de tenen en tegen de tijd dat de maand juni op zijn eind is, kun je de bollen oogsten.

Allicine

Wil je ze in een pot kweken, stop de tenen dan in april in de aarde voor volgroeide knoflookbollen in augustus. Smullen maar! Wat zal je lijf er blij mee zijn, want voor wie het nog niet weet: in knoflook zit allicine, een natuurlijk antibioticum dat infecties en schimmels kan bestrijden. Ook zou het cholesterol verlagend werken en een gunstige werking op de bloeddruk hebben.

Verse bollen

Bang voor een riekende adem na het eten van knoflook? Dan moet je beslist voor de vers geteelde bol gaan met het groene steeltje, laat Diana Berkhout van Biesheuvel Knoflook weten: “Van de Hollandse, verse knoflook ga je veel minder uit je mond ruiken dan van gedroogde knoflook. Doordat de gedroogde knoflook al minstens een half jaar oud is, smaakt deze vaak een beetje muffig. Tijdens het drogen van deze knoflook worden zwavelverbindingen aangemaakt. Hoe ouder de knoflook, hoe meer zwavelverbindingen. Deze worden niet door het lichaam verteerd, maar opgenomen in het bloed, waardoor het onderdeel wordt van de lichaamsgeur en adem. Ook ontwikkelt zich tijdens het drogen een kiempje, met daarin alle smaakstoffen voor een compleet nieuwe bol. Dit versterkt de slechte adem.”

Afstand houden

Beter voor de verse bol kiezen als je fris wilt blijven ruiken, dus! Maar mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan is er nog deze tip: kauwen op peterselie. Niet op de blaadjes, maar de steeltjes, beweert 24Kitchen. Natuurlijk kun je ook gewoon afstand houden; met de anderhalve meter die voorlopig geldt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vast geen probleem. Santé!

 

Foto: Biesheuvel knoflook