Laatst lazen we op social media dat iemand beweerde dat er in Nederland geen knoflook wordt geteeld omdat het hier te koud zou zijn. Dat is niet waar. Knoflook komt van origine uit Azië, maar is vorstbestendig en gedijt dus prima in onze Hollandse grond. In ons eigen land wordt knoflook op verschillende plekken geteeld én verkocht vers vanaf het erf.

Knoflooktelers

Wie googelt ziet op de eerste pagina al meteen een aantal Nederlandse knoflooktelers verschijnen: Biesheuvel knoflook in Slootdorp, Beemster Garlic  in de Beemster en Tru Garlic in Dronten. Hier vandaan vinden de bollen hun weg naar restaurants en groentenboeren, supermarkten en de consument die ze zelf op het boerenerf koopt.

Volle grond

Bij de knoflooktelers staat de knoflook in de volle grond, maar je kunt het ook zelf kweken. Zolang de bolletjes maar in grond staan die goed water door kan laten. De beste tijd om de tenen te poten is van half september tot half november en het liefst op een plekje waar de zon. Stop ze 6 centimeter onder de grond, houdt 10 centimeter afstand tussen de tenen en tegen de tijd dat de maand juni op zijn eind is, kun je de bollen oogsten.

Allicine

Wil je ze in een pot kweken, stop de tenen dan in april in de aarde voor volgroeide knoflookbollen in augustus. Daarna alleen nog twee weken drogen en dan: smullen maar! Wat zal je lijf er blij mee zijn, want voor wie het nog niet weet: in knoflook zit allicine, een natuurlijk antibioticum dat infecties en schimmels kan bestrijden. Ook zou het cholesterol verlagend werken en een gunstige werking op de bloeddruk hebben.

Peterselie

Bang voor een riekende adem na het eten van knoflook? Daar hebben we ook een goede tip voor: kauwen op peterselie. Niet op de blaadjes, maar de steeltjes, beweert 24Kitchen. De kooktelevisiezender heeft meer tips, zoals melk drinken of een glas rode wijn bij het (knoflook) eten. Natuurlijk  kun je ook gewoon afstand houden; met de anderhalve meter die voorlopig geldt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vast geen probleem. Santé!