Zuivel is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam, maar aangevuld met kefir heeft het nog extra gezonde eigenschappen. Kefirmelk of -kwark bevat veel mineralen en vitamines (denk aan calcium, ijzer, jodium, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, biotine, vitamine K2) en verschillende enzymen.

‘Goed voelen’

Kefir – wat ‘je goed voelen’ betekent schrijft het AD in dit artikel – zorgt ervoor dat je gisten en goede bacteriën binnenkrijgt die bijdragen aan een gezonde darmflora, waardoor je je immuunsysteem versterkt en darmproblemen te lijf gaat. Evenals kwark, yoghurt en karnemelk is kefir beter te verdragen door mensen met een lactose-intolerantie, omdat door de fermentatie de lactose deels afbreekt. Het bevat rechtsdraaiend melkzuur, weet Happy Healthy, dat goed wordt opgenomen door het lichaam omdat het identiek is aan het lichaamseigen melkzuur. Kefir is dan ook licht verteerbaar.

Fris en romig

Kefir wordt gemaakt door koeien-, geiten- , schapen- en tegenwoordig ook kokosmelk te mengen met zogeheten kefirkorrels. Deze korrels zijn in feite schimmel- en melkzuurbacterieculturen, die eruitzien als bloemkool. De smaak is heerlijk: fris en romig. Het lijkt een beetje op karnemelk, maar dan minder zuur. Kefirboerderij De Anna Hoeve in het Noordhollandse Midwoud maakt er melk, kwark en brood van. Hier wordt uitsluitend rauwe melk gebruikt. In rauwe melk zelf zitten al veel voedingsstoffen. Deze wordt niet gepasteuriseerd zodat de volledige werking van alle enzymen, vitaminen en mineralen behouden blijft.

Koeien op een oerdieet

Doordat hun koeien op een oerdieet zijn van seizoensgras en -kruiden heeft de melk elk seizoen een ander ‘smaakje’, zeggen ze. In de lente Het unieke van de kefir van De Anna Hoeve is dat het ieder seizoen een beetje anders smaakt. Dat komt doordat de melk die wij voor de kefir gebruiken afkomstig is van koeien die een oerdieet krijgen van gras en kruiden.

Smaak van de seizoenen

Het voer van de Anna Hoeve-koeien verandert natuurlijk met de seizoenen mee en daardoor smaakt hun kefir in zomer net iets anders dan in de winter. De Lentekefir is helder en frisgroen van smaak, omdat de koeien weer naar buiten gaan, zon op hun lijf krijgen en eerste verse gras eten met paardenbloemen en madeliefjes. Deze bloemen hebben een reinigende werking waardoor de melk weer reinigende stoffen bevat en rijk is aan vitaminen. De Zomerkefir is krachtig, uitgesproken en heeft de smaak van klaver. De koeien zijn in de zomer dag en nacht buiten, krijgen daardoor veel zonlicht en eten veel verschillende verse kruiden en bloemen. De melk is daardoor ook zeer rijk aan vitamine D.

Volzacht en warm

De Herfstkefir krijgt zijn smaak door het malse gras dat snel groeit door de dauw en nevel groeit. De herfst zorgt voor melk vol vitamine A en selenium. Deze versterken de weerstand. Herfstkefir heeft een gerijpte, malse, soepele smaak. Winterkefir tot slot is volzacht en warm van smaak, doordat koeien in de winter kuilgras, hooi en geplette tarwe van eigen grond eten. In de winter loopt het vetgehalte van de melk op en dat proef je. Maar welk seizoen het ook is, kefir is een krachtpatser voor elke dag!

 

 

Foto van Crissy Jarvis via Unsplash