Boerenkool is een typische wintergroente, die van september tot maart wordt geoogst. De groente is rijk aan vitamine A en C, calcium en vezels. Het heeft een ontgiftende werking en er zitten ook nog eens weinig calorieën in. Enkele jaren geleden werd de groente ineens enorm populair in onder meer de Verenigde Staten, waardoor het direct de status van superfood kreeg. De Amerikanen vráten het en maakten er liters smoothies van.

Wij weten dat natuurlijk al heel lang hoe gezond en lekker boerenkool is, vooral als het vers en rechtstreeks van de boer komt. Maar weet je ook waar het vandaan komt? Boerenkool hoort tot de bladkolen en die zouden afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, schrijft de website Mergenmetz. Rond 400 v. Chr. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Dit zou de voorloper van onze boerenkool zijn. Bij de Romeinen was boerenkool een delicatesse.

Boerenkool wordt in ons land gewoon bij de boer op de akkers geteeld, niet in een kas. Ook als het koud is; boerenkool zou tot -15 graden Celsius kunnen hebben. Sterker nog, de smaak wordt er zoeter van. 

In Nederland stampen we de groene boerenkool vaak door een pan gekookte, kruimige aardappels. Dan doen we er uitgebakken spekjes bij, een sappige rookworst of een lekker gekruid speklapje. Heerlijk natuurlijk, maar er het kan op zoveel andere, verrassende manieren.

Boerenkool is namelijk ook goed rauw te eten, je kunt het prima verwerken in een maaltijdsalade. Wil je de smaak iets dan dompel de boerenkool even kort onder in kokend water. Door het kort te koken of rauw te eten blijven natuurlijk de meeste vitamines behouden.

Heb je al trek gekregen? Bekijk voordat je naar je lokale boer racet voor verse boerenkool eerst even naar deze recepten, want deze groene vitaminebom kun je op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Probeer eens de boerenkool carbonara van Libelle, de boerenkoolquiche met cranberry compote van Betty’s Kitchen, penne met boerenkool en parmezaan uit Pauline’s Keuken of deze vegetarische salade met boerenkool van de barbecue die de auteur van de Hippe Vegetariër heeft gehaald uit het boek van Malin Landqvist. Eet smakelijk!

Foto: Char Beck on Unsplash